onsdag 3 juni 2015

För värmlänningar - och de som fascineras av de värmländska myterna...

när jag  plockar i allt från det förflutna hittar jag i min bokhylla "Hybelejens Salong och Anna Maria Holtz källare" Här hittar jag ursprunget till de väggmålningar som finns i de gamla källarlokaler, en gång vinkällare på Stadshotellet i Karlstads kommun​ som författaren Henry Odén skriver "Vi har här i Karlstad, Sweden​ tvenne sägenomspunna gestalter, Carl Jacob Heublein och Anna Maria Holtz.

På ingångsdörren till lokalerna läses nu i konstsmide av Lasse Holmström, Arvika, följande:
"Dessa rum ägnas minnet av Carl Jacob Heublein - Hybelejen kallad - förebilden till kavaljeren Kevenhuller i Gösta Berlings saga, född i Karlstad 1743, död 1808, samt hans samtida, jungfru Anna Maria Holtz, värdhusflicka och senare värdinna, genom sin skönhet gett upphovet till uttrycket Solen i Karlstad, född i Karlstad 1770, död 1828...

(Eftersom Elite Hotell som numer driver hotellet och inte har en aning om detta stycke kulturhistoria har man okänsligt möblerat över dessa unika väggmålningar med bokhyllor, radioapparater för att skapa den vanliga Bishop Arms-känslan....)

På dessa väggmålningar finns också historien med då Hybelejen mötte Lambersfrua på Karlstad Torg Hon var klädd som en vanlig dam men Hybelejen studsade vid hennes åsyn...Hennes gröna ögon gnistrade som smaragder i solskenet och hennes hår fladdrade för vinden och som halsband slingrade sig en svartbrun snok kring hennes vita hals... Hon förde med sig doften av gran och lind, av björk och mjuk sval mossa. Hybelejen stirrade som en galning. Aldrig hade han under sin levnad sett en kristen kvinna så överjordiskt skön som detta troll, som kom från skogens innersta gönslen, där kanske ännu ej människofot trampat det gröna barret.

Då han fick se, att hennes svans släpade i gatsmutsen och betagen som han var gick han fram till henne och sade vördnadsfullt: - "Behagade inte Ers Nåd lyfta på släpet?"
Då gav Lambersfrua honom en blick som genom hans själ lik en eldstråle gick, och smusslade undan sin svans och sa till Kevenhuller:"

"Stort tack skall du ha,
och något som ingen annan har,
skall du få,
vad ingen annan kunnat,
det skall du förmå."
Alla var ute för att se Hybelejen flyga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar